De Zwemvijver

Onderhoud

De Zwemvijver FAQ 

Wat is het onderhoud van de zwemvijver?
- Regelmatig wat bladafval verwijderen met een netje. 
- Jaarlijks de planten snoeien, 10 cm boven het wateroppervlak, het snoeisel kan op de composthoop. 

Is een stofzuiger nodig? 
- Een zwembadrobot is een nuttige investering als je je bad altijd pico bello in orde wil houden, er zijn al robots van een goede kwaliteit te koop vanaf € 1.000. 

Kan een zwemvijver verwarmd worden? 
- Ja dat kan zeker. We voorzien altijd een aansluiting voor een externe verwarming, zonnewarmte collectoren, warmtepomp,…. Hou er wel rekening mee dat je best niet verwarmt tot boven de 26°C. 
- We raden aan om het eerste jaar zonder verwarming te zwemmen. De meeste zwemvijverbezitters plaatsen uiteindelijk toch geen verwarming omdat ze het niet nodig vinden. Het is ook zo, dat de temperatuur in een zwemvijver gemakkelijk 2°C hoger is dan in een blauw zwembad. In de plantenzone wordt het water ook opgewarmd waardoor het temperatuur snel stijgt tot 20°C en meer. 

Kan ik vissen zetten in mijn zwemvijver? 
- Ja dat kan zeker maar het is absoluut geen must. 

Mag ik bijvullen met regenwater? 
Ja, geen probleem. Het regenwater moet wel zuiver zijn, dus niet rechtstreeks van het dak de vijver in; wel via de regenwaterput bijvoorbeeld. 
- In de meeste gevallen wordt de vijver gevuld met stadswater. Het is verstandig de waterstand te noteren vóór en ná het vullen. Dan ken je zo de exacte inhoud van de vijver. Dat zal later van pas komen voor verschillende zaken. Als je een waterontharder gebruikt, moet je deze installatie bij het vullen tijdelijk uitschakelen. Het gebruik van zuiver regenwater is te mijden. Net zoals ijzerrijk put- of grondwater. Regenwater is arm aan mineralen en kan niet dienen om een nieuwe vijver op te starten. Wat wel kan is een deel (max. 50%) van het leidingwater te vervangen door regenwater. 

Wat moet ik doen in de winter? 
Bladeren en takjes 
- Verwijder zo veel mogelijk ingevallen bladeren en takken uit de vijver. Dit kan gemakkelijk met een schepnetje.
 
Planten 
- Droge en afgestorven plantendelen kunnen best afgesneden worden, tien centimeter boven de waterlijn is prima. Het loof kan dan op de composthoop.
 
Pomp 
- De circulatiepomp blijft draaien gedurende de winter. Ze houdt de vijver ijsvrij. De bacteriën blijven dan ook in leven. Heb je twee pompen? Dan kun je eventueel één pomp uitschakelen tijdens de wintermaanden. Het is dan een must om de pomp uit de put te halen (Eerst kranen sluiten!), en te bewaren in een emmer water op een vorstvrije plaats. De luchtpomp mag ook blijven draaien tijdens de winter. Ook hier geldt, wie de pomp wil uitzetten tijdens die periode moet de pomp bewaren op een vorstvrije plaats. Bij strenge vorst kan het debiet van de luchtpomp verminderen, dit komt door de bevriezing van condensatiedruppels in de leidingen. Dit komt terug in orde bij de dooi.
 
Schaatsen 
- Het is absoluut af te raden om te schaatsen op de vijver. De ijslaag zou de epdm folie kunnen beschadigen. Verder hoef je enkel maar te genieten van je mooie zwemvijver. 

Zijn er minimum en maximum afmetingen? 
- Om een beetje te kunnen zwemmen is 30 m² toch een minimum. 
- Een maximum is er niet. 

Kunnen we zelf een deel van het project realiseren? 
- Voor ons is dat geen probleem, we begeleiden en adviseren dan de werken. 
- Meestal neemt de bouwheer de metselwerken voor zijn rekening, wij zorgen dan voor de epdm (waterdichting) en het technische gedeelte. Onze firma begeleidt met succes een aantal projecten per jaar. 

Verlichting en jetstream? 
- Geen probleem. 

Wat is de kost aan elektriciteit per jaar? 
- Tussen de € 250 en € 500 voor de meest voorkomende afmetingen. 

Hoeveel kost een zwemvijver? 
- De prijs voor een vijver (40 m²) met een standaardafwerking bedraagt een € 30.000. De prijs kan natuurlijk variëren in functie van de bereikbaarheid, inplanting, vorm, afwerking en toebehoren. Grotere projecten zijn uiteraard iets duurder.